Pagina Principala Istoric Corp Didactic
     >> In aceasta sectiune sunt trecute in revista principalele momente ale istoriei Catedrei de Fizica din cadrul Universitatii Politehnica.
 

     >> Laboratorul de fizica, precursorul actualei Catedre de Fizica, a īnceput sa functioneze din 1920, adica chiar din anul cānd a fost īnfiintata Scoala Politehnica din Timisoara. Īn primii ani, disciplina de fizica se preda pe facultati, iar īn anul 1953 se contopesc toate aceste discipline de fizica predate la diferite facultati, formāndu-se Catedra de Fizica a īntregului Institut, condusa de profesorul Alexandru Cisman. Īn anii care urmeaza se amenajeaza o serie de spati didactice ca laboratoare didactice de fizica, dotāndu-se cu material didactic corespunzator. Īn paralel, se amenajeaza si cabinete pentru cadrele didactice, al caror numar sporeste proportional cu necesitatile procesului didactic, precum si mini laboratoare pentru cercetarea stiintifica a cadrelor didactice si a studentilor.
       >> Cresterea numarului de studenti, rezultatele remarcabile obtinute īn cercetarea stiintifica, precum si marirea numarului de cadre didactice, conduc la posibilitatea de a obtine, din partea conducerii Institutului, a unui spatiu superior, atāt ca suprafata, cāt si ca īmpartire, īntr-o alta cladire, ramasa libera prin mutarea Facultatii de Electrotehnica īn noul sediu. Este vorba de actualul sediu al Catedrei de Fizica din cladirea aflata īn Piata Regina Maria Nr.1, spatiu ce cuprinde laboratoare didactice si de cercetare, cabinete, ateliere si depozite. Catedra de Fizica s-a mutat īn acest nou lacas īn 1976, dispunānd, ca si īn prezent, de 5 laboratoare (fizica generala, optica si bazele experimentale ale mecanicii cuantice, fizica atomica si nucleara, fizica corpului solid, fizica computationala ) si 4 laboratoare de cercetare pentru cadrele didactice. Deoarece se impunea ca o buna parte a aparaturii sa fie confectionata din surse proprii, catedra a avut ateliere specializate de electromecanica si electronica, cu personal calificat corespunzator.
 
Copyright by Equillon Group feat. Vision Group. Comments and suggestions at webmaster@equillon.ro